Stilul scandinav: design pentru o viata linstita
Interioarele designului scandinav scăldate în lumină naturală se caracterizează prin simplitate, funcţionalitate și armonie, oferind oricărui spațiu un aer plin de prospețime și multă intimitate. O cameră decorată în acest stil poate fi rece, ciudată, aglomerată sau, poate prea goală, pentru oricine, dar nu și pentru proprietarul său. Acesta se va simți ca acasă și asta este, până la urmă, esența stilului scandinav. Nu doar un curent de amenajare a interioarelor, ci un stil de viaţă, un ambient în care să te simți bine, care să-ți dea – ție, dar și oaspeților tăi, senzația de „acasă”.
Foarte aproape de stilul minimalist și stilul scandinav pune accent pe mobila simplă, din lemn, cu accesorii utile, decorațiuni discrete și nuanțe deschise. Dacă doriți o amenajare simplă, dar funcțională, sobră, dar luminoasă, va puteți inspira din stilul scandinav.
Stilul scandinav: design pentru o viaţă liniștită
Simplitatea, liniile drepte, simetria, combinațiile de culori calde, texturile tipice țărilor din nord, unde formele geometrice colțuroase predomină, dar mai ales utilizarea lemnului natural, sunt caracteristicile principale ale acestui stil. Un stil simplu, tech-free dar funcțional, sobru și luminos, cu multă flexibilitate și libertate de decizie, totul pentru o stare de bine.
Datorită efectului de interior calm și senin se încadrează perfect pentru orice apartament sau casă, fie ele de dimensiuni mici, medii sau mari și pentru orice vârstă.
Puncte de interes pentru design interior în stil scandinav
Ce paletă cromatică să alegi pentru o locuință în stil nordic
Paleta cromatică este inspirată de atmosfera nord-europeană, cu pereți albi și textile albastre sau gri. Iconică pentru stilul scandinav este și combinația, alb-negru. Nu lipsesc nici petele de culoare, mici accesorii sau obiecte decorative în culori aprinse, vesele, ce atrag atenția, culori pastel sau culori metalice.
Ce texturi și materiale să alegi într-un decor scandinav
În privința materialelor de lucru, stilul scandinav onorează natura, așa că materialele sunt reciclabile cel mai adesea și accesibile oricărui buzunar: lemn, textile, plastice, hârtie etc. În acest fel, costurile se reduc considerabil la mobilă și accesorii de casă.
- Pentru mobila în stil scandinav se folosește lemn de stejar, fag, mesteacăn, pin, molid. Important este ca lemnul să fie tratat cât mai puțin cu substanțe chimice.
- Aluminiul, sticla și oglinzile sunt materiale care completează simplitatea mobilei în stil scandinav, conferindu-i eleganță și armonie.
- Textilele preferate pentru amenajarea unui spațiu în stil scandinav urmează aceeași direcție: origine naturală, cu aspect mai dur și texturat.
Piesele de mobilier de bază din stilul scandinav sunt de inspirație minimalistă, fiind foarte simple ca formă, ușor de manevrat și întreținut, în culori foarte deschise, de obicei alb, lemn natur sau albit, și discrete. Conceptul de bază al stilului scandinav este funcționalitatea, acesta fiind și scopul final al unei amenajări. Acesta nu ține cont deloc de tendințe, fiind concentrat mai degrabă pe aspectul practic al obiectelor care fac parte din decor, încurajând mix-ul de materiale, finisaje și texturi.
Folosește lumina ca element de intimitate
Stilul scandinav încearcă să adauge cât mai multă strălucire naturală în case, cu ajutorul albului și culorilor pale, iar Iluminarea este alt element de bază în designul scandinav. Efectul de reflexie face dintr-o simpla alegere cromatica un adevărat fundament al designului nordic.